"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Ekim 15, 2007

Keten tohumunu yeniden keşfim

"Keten tohumu yemeye alıştıramadıklarımızdan mısınız?"
Geçen haftaya dek bu soruya "evet :((" yanıtı verenlerdendim.
Çok sağlıklı olduğunu, balıktan sonra en önemli Omega-3 kaynaklarından biri olduğunu, sindirimi düzenlediğini duyduğumdan beri mümkün olduğunca mutfakta kullanmaya çalışıyordum. Örneğin ekmek hamuruna bolca katıyordum. Bazen pilavlara falan da...Ama önerildiği şekilde yoğurt, müsli veya salatada denediğimde çiğimsi tadı pek hoşuma gitmiyordu, ne yalan söyleyeyim. Geçen hafta ilk kez keten tohumunu hafifçe kavurarak denedim. Yanmaz bir tavada, yağ vb. hiçbir şey eklemeden en fazla 5 dakika çevirdim. Zaten hazır olunca keten tohumları mısır gibi patlamaya ("pıtlamaya" demek daha doğru olacak!) başlıyorlar. Öncü keten tohumları pıtlamaya başlayınca hemen alıyoruz ocaktan. Bu şekilde kavrulan keten tohumları salataya da, yoğurt ve müsliye de çok yakıştı. Öyle hoşuma gitti ki neredeyse hiçbir şeye katmadan kendi başına yiyeceğim!
Keten tohumuna alışamayan ama faydalarından mahrum da kalmamak isteyenlerdenseniz, bir de böyle deneyin derim.




Haa! unutmadan... Aynı zamanda bahçeyle uğraşıyor, özellikle bahçenizde veya balkonunuzda kır görüntülerinden hoşlanıyorsanız, keten tohumlarını - tabii ki kavurmadan :) - baharda filizlendirip, yaz ayları boyunca masmavi çiçeklerinin tadını çıkarabilirsiniz. Elimdeki bilgiye göre Nisan-Mayıs aylarında tohumlar ekilip filizlendiriliyor, Mayıs-Haziran gibi de asıl yerine yaklaşık 20 cm. aralıkla dikiliyormuş.
(Keten çiçeği fotoğrafı: kate e.did )

13 yorum:

  1. Ben bir ara yoğurdun içine karıştırıp yiyiyordum. Bana tatsız tuzsuz geldiği için fayda-zarar ilişkisini pek düşünmedim doğrusu :) Zevk almadığım şeyleri yiyemiyorum ben. Yararını falan umursamıyorum. AMa yemeye mecbur kalsam bir rahatsızlığı gidermek için o zaman yerim :) Öpüyorum.
    www.lezzetaski.com

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Hande,
    Ben de senin gibi pek zevk almamıştım. Vaktin olursa bir de kavurarak dene. Fark o kadar büyük ki...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. En kısa zamanda deneyeceğim kavurarak yemeyi. Bir de salataların içine koyuyorlarmış :) Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    Ekmek makinasında hamura ilave etmek güzel fikir, bunu hemen hayata geçirmeli :)

    Teşekkürler bu şap-şahane bilgi için :)

    Sevgiler
    ~mrl~

    YanıtlaSil
  5. Merhaba mrl,
    Bu bilginin işine yaramasına sevindim. Sonuçtan haberdar edersin değil mi?

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  6. Selam,

    Ekmek makinamızın yanında artık bir keten tohumu kavonozumuz var, her ekmeğe ekliyoruz :)

    Sevgiler
    ~mrl~

    YanıtlaSil
  7. Mrl,
    Afiyet olsun, bizde de el altında bir kavanozda duruyor sürekli :))

    Selamlar

    YanıtlaSil
  8. Uzun zaman önce bu yazıyı okuduktan sonra hep aklımdaydı keten tohumu ve kavurması. Nıhayet bayramda Safranbolu'yu zıyaretım sırasında aldım mınık keten tohumcuklarını .Az once de kavurup yagurtlu sarımsaklı ınce bulgur mezeme kattım :) sonuç mukemmel. O nasıl bır koku nasıl bır tat cok saol evrencım. herkese tavsıye edeceğim.
    paNDuf

    YanıtlaSil
  9. PaNDuF,
    Afiyet olsun! Senin yaptığın meze de kulağa güzel geliyor :)

    YanıtlaSil
  10. bu yazıyı bulduguma çok sevindim :)) ben de bugün aldım ve başladım kullanmaya suyla da içilebilir deniyor ama çiğnemek filan mı lazım aydınlatırmısın acaba ??

    YanıtlaSil
  11. Dejavu merhaba,
    bu kadar eski bir yazimi bulmana ben de sevindim :)Keten tohumunun suyla icildigini/yendigini duymamistim. Bir süre bekliyor mu suda? Mutlaka sisecek ve biraz yumusayacaktir. Herhalde cignemek iyi olur yine de. Hafifce ögütülmüs keten tohumlari bazi ülkelerde piyasada. Türkiye'deysen ve orada ögütülmüsü yoksa, güclü bir mutfak robotuyla sen ögütmeyi deneyebilirsin. O zaman yogurda falan ekleyip yemek gayet kolay olur. Yogurt, ögütülmüs keten tohumu, bal mesela. Benim de canim istedi bak simdi :)

    YanıtlaSil
  12. buraya kadar geldim, okuya okuya, ve bu bilgiye çok sevindim. ben de deneyip deneyip yiyemeyengillerdenim. hemen bunu da deneyeceğim. yaşa evren!

    YanıtlaSil