"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazar, Mart 30, 2008

Oğlumun oyuncakları

Sevdiğim bazı çocukların büyümesini izlerken geliştirdiğim teorim kendi oğlumu izlerken pekişiyor: Sadece çiçeği burnunda anne-babalar ve heyecanlı akrabalar bebeklerin doğar doğmaz oyuncaklarla oynamak isteyeceğini ve oyuncak ne kadar pahalı, ne kadar markalı, ne kadar fonksiyonlu ve ne kadar allı pullu ise o kadar eğleneceğini düşünür.

Oğlum ilk önce ellerini keşfetti ve günlerce ileriye doğru uzatıp inceledi onları. Önce sağ, sonra sol elini... Sonra bir ara ayaklarını keşfetti. Güçlendikçe çorabını kuvvetle çektiğinde çıkarabileceğini anladı. Böylece iki oyuncak birden edinmiş oluyordu. Bir taraftan pamuk ayağı, bir taraftan çorabı :)) En başından beri yüzümüzü incelemeyi seviyordu. Bu bir süre sonra çekiştirilen saçlar, burunlar ve kulaklar yüzünden bize zor anlar yaşatmaya başladı. Zamanla el becerilerinin gelişmesiyle her şey keşfedilmeyi bekleyen bir oyuncağa dönüştü onun için.

Bugünlerde en sevdiği oyuncakları: Mama kavanozlarının küçük kapakları, kağıt mendil paketleri, havayollarının verdiği küçük ıslak mendil paketleri, boyunu ölçmekte kullandığım mezura, tüm kıyafetlerinin fermuarları, bağcıkları ve etiketleri (ki son zamanlarda kitap gibi oku oku bitmiyor bu etiketler), uzaktan kumanda (maalesef!), telefon kablosu, kendi termosu, su bardağı ve elma!

Biz de bırakıyoruz ki bu gündelik şeylerden kendisine zarar vermeyecek olanlarla bizim gözetimimizde oynasın. Yaşına ve yaşam anlayışımıza uygun oyuncaklarla da zamanı geldikçe ve aşırıya kaçmadan tanışsın.

7 yorum:

  1. Çocuklar kendi oyuncaklarını kendileri yaratıyorlar değil mi evren? Hiç oyuncağı olmayanlar bile çamurdan, taştan oyuncak yapar kendine. Çocuklar dünyayı bir oyun sahası gibi görüyorlar tümden. Hele de annelerin tencere tavaları, küpeleri, parfümleri, topuklu ayakkabıları bundan güzel oyuncak mı olur kız çocukları için? Oğlan çocukları da herhalde itebilecekleri herşeyi iterek araba yapar. Sanırım oğlun da senin gibi bir basit yaşam tutkunu olacak.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Bu tutumunuzun oglunuzu yaraticiliga ve hayal gücünü kuvvetlendirmeye iteceginden eminim ki bir cok bilim insani da bunu yaziyor, tartisiyor sIkca!! Yine de cesitli, tavsiye edilen oyuncaklar da var ama su sira beni delirten ve cok antipatik buldugum Nintendo tabi ki bu tavsiyelerin arasinda degil. Bizim miniklere paskalya hediyesi olarak, ki bence bu da cok gereksiz bir hediyelesme bahanaesi, Nintendo alindi efendim. Bip bip bip ellerinde. Birinin ki bir at, digerininki köpek. Efendim bu köpegin belirli zamanlarda gezdirilmesi, beslenmesi falan da gerekiyormus. Eskinin tamagochileri gibi. Anne ve baba dahil bu durumu bir ballandira ballandira anlattilar ki sorma. Ironi surada!! "Gercek" bir köpekleri var. Beslenmesi, yürüyüse götürülmesi gereken!! Ama onlar sanal olani ile mesgul!! Buyrun bakalim!!!!!

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Yaban,
    Evet, istersen oyuncak dolu bir oda koy önlerine, yine de kendi oyuncaklarını yaratıyorlar. Ya da o oyuncaklarla tasarımcısının bile öngöremediği bir yöntem uydurup öyle oynuyorlar :))

    Sevgili Ayça,
    Tavsiye edilen oyuncakları inceliyorum velakin çok sıkı kriterlerim var. Hepsi bu kriterleri aşıp eve sızamıyor :))
    *
    Vah zavallı köpekçik! "Ah ben sanal bir köpek olsaydım" diyor mudur bugünlerde?

    YanıtlaSil
  4. Oh Oh!!! SÜpeeerrrr! Nihayet kendim gibi düşünen bir anne buldum yahu. Kan çekiyor işte :) Ben de birçok oyuncağını 1 yaşını bitirdiğinde aldım. Saysan saysan 6-7 oyuncağı vardır. AMa oyuncakları zeka geliştiren lego ve iç içe geçmeli küp gibi oyuncaklar olduğu için oyuncak kutusunda bir sürü oyuncak varmış gibi görünüyor. Zaten çocukların bu dönemde evdeki eşyaları keşfetmekten oyuncaklarıyla oynamaya pek vakitleri kalmıyor. Bu yüzden az ama zeka ve yetenek geliştirici oyuncaklar alınmasından yanayım. Çocuk için zaten çevresindeki herşey keşfedilecek yeni birer muhteşem oyuncak gibi :)

    YanıtlaSil
  5. Bak sen! Çocuğuna Her Oyuncağı Almayan "Zalim" Anneler Birliği'nin (ÇHOAZAB) gizli bir üyesi daha çıktı ortaya :))))

    YanıtlaSil
  6. yahu babalari da sayin :) biz henüz ebeveyn degiliz ama benim esim tahminim sizin dernegin cok azili bir üyesi olacak :))

    YanıtlaSil
  7. Peki birliğin adını ÇHOEZAB olarak değiştiriyorum öyleyse :)) (E=Ebeveyn)

    YanıtlaSil