"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Ekim 05, 2010

Kaostan Uzak: Sessizce durun.



"Sessizce durun.


Sadece bir an icin.


...


Etrafta kosturup durmak cogunlukla verimliligin tersi sonuc verir. Biliyorum, toplumumuzda hareket herseyden önemlidir. Hareketsizlik tembellik, edilgenlik ve verimsizlik olarak görülür. Fakat bazen cok fazla hareket, hicbir sey yapmamaktan daha kötüdür. Etrafta cilginca, büyük bir hirs ve samatayla kosturup duruyor ancak hicbir seyi halledemiyor olabilirsiniz. Ya da pek cok sey hallediyorsunuzdur , ama hicbiri önemli degildir.  Ya da bazi seyleri eylemlerinizle zedeliyor, hareketsiz ve sessiz kalsaydiniz olabileceginden daha kötü hale getiriyor olabilirsiniz. " 

Zamanimizi daha iyi yönetebilmek ve daha verimli olmak istiyoruz. Ama bunu günlük yasamda kaostan uzaklasarak ve sade yasamaktan da ödün vermeyerek yapmak istiyoruz.  Oldukca ünlü, bilinen bir blogdur ama bilmeyenler icin söyleyeyim Zen Habits bunun icin iyi bir kaynak. Derinliklerine dalmak isteyip nereden baslayacaginizi bilmiyorsaniz, yazarinin önerisiyle suradan baslamaliymissiniz:

The Beginner’s Guide to Zen Habits – A Guided Tour


Dip not: Bir süre kisisel sebeplerle yorumlarinizi yanitlayamayacagim. Fakat burada olacagim ve sesinizi, görüslerinizi duymak iyi gelecek.

3 yorum:

  1. Çok güzel bir iş yapıyorsun Evren. Bir öncekinde ve bunda verdiğin linklerin pek çoğunu zamanında okumuştuk, ama derken yine hayatın hay huyuna kapılıp aldığımız öğütlerin ancak içselleştirebildiğimiz kadarıyla yola devam ediyoruz. Belli aralıklarla bu kaynakları yeniden gözden geçirmek çok iyi bir fikir. Belki alışkanlık edinebileceğimiz bir kaç fayda daha kazanırız yeniden okuduklarımızdan.

    YanıtlaSil
  2. Evren,
    Bu link merakımı celbetti! Paylaştığın için teşekkürler,
    Bol bol selamlar :)

    YanıtlaSil
  3. Zenhabits'i Hamburg'dan beri çok severek takip ediyorum Evren. Senden ya da Yaban'dan duymuştum şu an tam hatırlayamıyorum. O zamandan beri bana ışık oluyor. Senin bloğunun yoluyla da çok ilintili olduğu için burada paylaşıyor olman ayrıca güzel. Devam et, hiç bırakma lütfen :)

    Bir anlığına sessizce durabilmek için kalabalıklar içinde, evde, ofiste vs. benim en severek yaptığım şey, kalabalıktan kaçıp pencerenin kenarına yaklaşmak ya da balkona çıkmak. Bir kaç dakika öylece durup geleni geçeni seyretmek, sesleri dinlemek, temiz havayı içime çekmek, göğün rengine bakmak ve varsa bulutlara tabi... Ve sonra birkaç dakika öncesi ve sonrasının farkını keyifle yaşamak:)

    YanıtlaSil