"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Şubat 21, 2011

Bir kış gecesi eğer bir yolcu...

Photo by Stephanie Schelfhout

...bir kayın ağacına rastlarsa...

Kayin agacinda (Fagus sp.) tomurcuklar mizrak ucu gibi gayet ince ve uzun. Cok pullu ve kahverengi. Daldaki dizilisi almaşlı.

Insan şanslıysa dalını terketmemis yapraklar da görebilir ağaçta. O zaman tanımak daha da kolay:

Photo by djnisbet
 
Kücük kayın agaççıklarında tomurcuk ve yapraklar kışın tanıyabilmek için tek ipucu olabilir.  Yetiskin bireylerde gövdenin karakteristik özellikleri malum:

Photo by Henk van der Eijk
 
Kayin agacinin gözlerine ne demeli?

Photo by judith74
 Her agac yasaminin bir noktasinda, herhangi bir sebeple bir dalini kaybedebiliyor. Bu kayip cesitli izler birakiyor gövdede. Kayin agacinda iri, etrafi izleyen bir gözü andiriyor bu iz.  Belki de bu gözler sayesinde bakmadan biliyorum yakinda bir kayin agaci oldugunu.
 
Bir kayin agacinin gözünün icine bakabilmek heyecan verici. Özellikle sisli havalarda... Bir hafta önce sisli bir sabah, alisverise giderken marketin yaninda bir bahcede dikilmekte olan ulu bir kayin agacinin gözlerine baktim dik dik. Cok etkileyiciydi.   Ustası "sisli kayın ormanı" üzerine bir siir yazmis olsaydi, onu okumasi da ayni derecede heyecanli olurdu eminim.

4 yorum:

  1. Gozunu seveyim deyimi bu agacla mi icat edilmis acaba :)

    YanıtlaSil
  2. Gecenlerde sahil yolunda gordum arabayla gecerken bu guzel gozleri. Dun ise ilginc bir yerde karsilastik. Boylesini hic gormemissindir, yakinda yazmayi planliyorum ;-)

    YanıtlaSil
  3. Dur bakayim, merak ettim simdi ...

    YanıtlaSil