"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Haziran 23, 2011

Her birimiz kendi icimize bir ceki düzen vermeye calisabiliriz.



photo by matthew fang
  Kücük Güzeldir - Önceligi Insana veren Bir Ekonomi Anlayisi (E.F. Schumacher) adli kitaptan alintilar:


"Sorun, olanaklarimizin neye elverip vermedigi degil, paramizi neye sarfetmeyi yegledigimiz sorusudur."

"Doga, sözün gelisi, nerede ve ne zaman durulacagini bilir. Dogal büyümenin sirlarindan daha büyük bir sir, büyümenin dogal bir bicimde kendiliginden durmasidir. Tüm dogal olaylarda ve olgularda bir ölcülülük vardir. Boyutlarinda, hizlarinda ya da siddetlerinde."

"Bir toplumun yararlandigi gercek bos zaman süresi, kullandigi emekten tasarruf edici makine miktariyla ters orantilidir. Ekonomi profesörleri bu önermeyi sinav kagitlarina gecirip ögrencilerinden tartismalarini isteseler iyi ederler."

"Gandi'nin söylemis oldugu gibi, dünyadaki yoksullara yardim edecek olan kitlesel üretim degil, kitlelerin üretimidir. Ileri düzeyde, cok sermaye-yogun, yüksek ölcüde enerji girdisine bagli ve insan emeginden tasarruf saglayici teknoloji üzerine kurulu olan kitlesel üretim teknigi, tek bir isyerinin meydana getirilmesi icin büyük sermaye yatirimi gereksindiginden önceden bir varlik birikiminin oldugunu varsaymak gereklidir. Kitleler tarafindan üretim sistemi ise tüm insanlarda bulunan paha bicilmez kaynaklari, zeka dolu beyinleri ve ustalikli elleri harekete gecirerek onlari birinci sinif aletlerle destekler. Kitlesel üretim  teknolojisi ic bünyesi bakimindan zorba, cevreyi yipratici, yenilenemez kaynaklar bakimindan kendi amacina aykiri düsen ve insan kisiligini felce ugratan bir nitelik tasir. Kitlelerin üretimi teknolojisi ise, cagdas bilgi ve deneyimlerden en cok yarari sagladigi gibi, ademi merkeziyetcilige acik, cevrebilim yasalarina uygun, kit kaynaklarin kullaniminda dikkatli ve insani makinelerin usagi kilacak yerde ona hizmet etmeye yöneliktir."

Kitabin son cümleleri:
"Insanlar hep sunu sormaktadir: "Gercekten ne yapabilirim?" Yaniti sasirtici oldugu kadar basittir de: Her birimiz kendi icimize bir ceki düzen vermeye calisabiliriz. Bu cabamizda elimizden tutup yol gösterecek olan , degeri tamamen hizmet ettigi amaca bagli olan bilim ve teknoloji degildir; insanligin geleneksel bilgeligindedir aradigimiz yol gösterici."

3 yorum:

  1. ne guzel cumleler, oldukca guzel bir kitaba benziyor, okumali :)
    tesekkurler paylasim icin ;)

    YanıtlaSil
  2. paylaşımlarından büyük bir mutluluk duyuyorum, sevgiler ..

    YanıtlaSil
  3. A-H, dejavu,
    ben tesekkür ederim burda oldugunuz icin.

    YanıtlaSil